Hej, jeg hedder Andreas Solgaard og arbejder med digitale kampagner og webanalyse for vores kunder i webbureauet Beruf. Jeg vil gerne dele nogle erfaringer og tips, som kan hjælpe dig med at komme godt i gang med webanalyse. Jeg ved, at emnet webanalyse kan virke kompliceret og uoverskueligt (og det kan det bestemt også blive), men det behøver det slet ikke at være. Den allermest basale webanalyse kan eksempelvis bestå i simpelthen at kigge på sine data og konkludere, at det ser ud som forventet :-) Langt de fleste virksomheder - i alle størrelser og brancher - har i dag heldigvis forstået nødvendigheden og værdien af at være synlig online. Deres fokus og budgetter bliver i højere og højere grad flyttet til hjemmesider, sociale medier, nyhedsbreve og digitale kampagner i eksempelvis Google AdWords og Facebook annoncer. I forlængelse af dette har mange også indset, at de bør måle og analysere på deres hjemmesidetrafik og har i den sammenhæng måske endda installeret et webanalyse-værktøj på hjemmesiden. Og for langt de flestes vedkommende hedder dette værktøj Google Analytics. Så langt, så godt. Men her opstår så en udfordring, som jeg oplever alt for ofte: Virksomhederne får ikke brugt deres indsamlede data til noget! Den samler bare støv på Analytics-kontoen, hvilket i sig selv er trist. Men hvad der er værre er, at den indsamlede data ofte er mangelfuld, overfladisk og endda misvisende. Som jeg ser det, er der tre trin virksomhederne bør tage for at komme i gang med at samle retvisende data og bruge denne til at skabe værdi. De er som følger:
I det følgende vil jeg uddybe hvert trin en smule og komme med konkrete inputs, som du kan implementere i dag.
Først og fremmest: Er Google Analytics installeret på din hjemmeside? Ellers bør du skynde dig at sørge for det allerede i dag! Den indsamlede data er guld værd når du skal prioritere din virksomheds ressourcer - både tiden og pengene. Google Analytics indsamler kun data når det er installeret korrekt på hjemmesiden, så det piner mig at tænke på, at du muligvis går glip af denne data (for evigt!) mens du sidder og læser dette. Kom i gang her: google.com/analytics Hvis du allerede har installeret sporingskoden, så er der stadig masser af ting, der kan forhindre dig i at spore 100% korrekt. De primære fejl jeg oplever er, at sporingskoden ikke er blevet installeret korrekt på alle sider - eller installeret i det hele taget. Den nemmeste måde at tjekke om din sporingskode er installeret korrekt, er ved at installere ‘Google Tag Assistant’ i din browser. Den kan teste din kode og fortælle dig om der er fejl eller forbedringsmuligheder. Ovenstående er et eksempel på en ‘Google Tag Assistant’ analyse, som har fundet en fejl. Ved at klikke på fejlbeskeden, kan man få en beskrivelse af, hvad problemet er og tips til at løse det. De mest typiske sporingskode-problemer jeg ser er:
Men selv når sporingskoden er installeret korrekt, vil der ofte blive registreret “uægte” trafik i din Analytics-data, som kan skævvride dine statistikker. Og her taler jeg om spam :-( Det findes i flere varianter (her er en ret heftig guide til nørderne), men du kan filtrere det meste fra ved at:
Nu bliver dine besøg på hjemmesiden sporet korrekt og din konto indeholder kun data for rigtige besøg. Næste skridt er at øge værdien af dine data…
Det er ikke nok, at dine data er korrekte. Hvis de skal kunne bruges til at øge din virksomheds omsætning, skal de også være relevante. Start med at filtrere dine egne, dine kollegers og samarbejdspartneres besøg fra i Analytics. Disse besøg fortæller dig nemlig ikke noget relevant om hvem dine kunder er, hvor de kommer fra, hvordan deres adfærd er og hvordan du får flere af dem. De skævvrider tværtimod dine statistikker. Den nemmeste måde at fikse det er ved at oprette IP-adresse-filtre således: Åbn Google Analytics -> klik ‘Administrator’ -> klik ‘Filtre’ -> klik ‘Tilføj filter’ -> Lav følgende filter (og gentag processen for hver IP-adresse, der skal filtreres fra): I feltet ‘IP-adresse’ indtaster du IP-adressen på internetforbindelsen som du tilgår nettet fra. Du kan finde den ved at åbne myip.dk. Bed andre relevante personer om at gøre det samme. Nu mangler du blot en enkelt, men meget vigtig detalje for at forvandle al din data til det rene og skære guld: Målsporing (også kaldet konverteringssporing)! Lad mig hurtigt lige give nogle eksempler på, hvorfor det er essentielt for din webanalyse:
Kort fortalt får alle rapporterne i Analytics pludseligt en meget højere værdi, da du nu kan se det der virkeligt tæller: Hvem kunderne er. Hvor de kommer fra. Hvordan de opfører sig på hjemmesiden. Og meget mere… (Her er en guide til opsætning af målsporing) Med målsporingen på plads, bliver den basale webanalyse ganske nem at komme i gang med. For du kan nu blot starte med at kigge på de forskellige rapporter og se om noget stikker i øjnene. Men det er desværre også på dette punkt, at mange fejler. Så gå hurtigt videre til trin 3!
I en travl hverdag kan det hurtigt blive nedprioriteret og glemt at kigge på sine data fordi man ikke ved hvor man skal starte og hvem man skal dele sin viden med. Og hvis der samtidig ikke eksisterer en fælles interesse eller forståelse for værdien af data i virksomheden, risikerer man at enkeltpersoner brænder inde med denne viden. Derfor kan det være en rigtigt god idé at opsætte et dashboard med de vigtigste udvalgte nøgletal, så man på den måde hurtigt og nemt kan tjekke ind og få et overblik når behovet/lysten opstår. Dashboardet kan også deles med kollegerne eller smides op på en skærm i kontoret. På denne måde får man skabt synlighed om de vigtigste tal og sænket barrieren for hvad det kræver at holde sig opdateret. Vi har udviklet værktøjet Mimer Metrics, som netop gør det nemt og hurtigt at oprette lækre dashboards med Google Analytics-data og dele dem med kolleger, samarbejdspartnere eller kunder. Et Mimer Metrics dashboard med nøgletal fra Analytics giver hurtigt overblik over nøgletallene. En andet værktøj, som kan bruges til at holde sig selv og andre opdaterede på udvalgte nøgletal, er automatiserede rapporter. Ved at opsætte individuelle skræddersyede rapporter til forskellige nøglepersoner (direktøren, marketingkoordinatoren, webudvikleren, salgschefen, etc.) kan du sikre, at de løbende bliver holdt opdateret om udviklingen. Og det sker også hvis de ikke selv husker at gå ind og tjekke, for rapporterne ankommer automatisk direkte i deres indbakke med et fast tilpasset interval (f.eks. hver uge, måned eller kvartal).
En skræddersyet Mimer Metrics rapport med nøgletal fra Analytics sendes automatisk til modtagerne med valgfrit interval. Ved at følge ovenstående 3 trin, har du nu sørget for at:
Den naturlige effekt af dette, vil som regel være, at der opstår en større og mere udbredt interesse for at grave dybere i statistikkerne for at finde frem til flere indsigter. Og når det er nysgerrigheden og lysten, der driver denne proces, så vil værdien og brugen af data som regel rodfæste sig stærkere i virksomheden. God fornøjelse med webanalysen!