Konverteringssporingen er i bund og grund en ”hændelse”, en besøgende foretager på din hjemmeside. Det kan være alt fra klik på mailadresser og telefonnumre til indsendelse af en kontaktformular, afspilning af en vigtig video – principielt alt, der giver værdi for din virksomhed. Konverteringssporingen er en af de mest effektive metoder til at måle sin performance, samtidig med at man kan se, hvilken kanal (organisk, SoMe, PPC m.v.), der er mest effektiv og dermed, hvor der er plads til forbedring eller nedskæringer, så tiden og økonomien udnyttes optimalt. Dette indlæg vil dække helt basal opsætning af Google Tag Manager (herefter også omtalt som GTM), som er et fremragende værktøj til opsætning af konverteringssporing og endda gratis! Obs.: For at få noget ud af konverteringssporingen, skal du have oprettet en Google Analytics-konto først.
Alt afhængigt af, hvilket hjemmesidesystem du benytter, skal du typisk have fat i et plugin til integrationen af Google Tag Manager-koden. Foreslået implementering af GTM:
Vigtigt: Første del af koden skal indsættes så højt i <head> sektionen som mulig, og anden del skal indsættes lige efter det åbnede <body> tag, hvis du benytter specielle tilpasninger m.v., anbefaler jeg, at du kontakter din udvikler inden. Efter integrationen i dit CMS, kan du benytte Google Tag Assistant for Chrome til at verificere implementeringen, Tag Assistant (by Google). Jeg anbefaler, at du ser videoen på siden for introduktion til værktøjet.
Derefter skal vi konfigurere de såkaldte ”udløsere/triggers”. Udløseren er den, der lytter efter en handling på hjemmesiden og skal senere bruges til at sende data ind i Google Analytics.
En af de bedste og mest udbredte kontaktformularplugins til WordPress er uden tvivl Contact Form 7. Pluginnet er gratis, fleksibelt og følger med langt de fleste premium temaer. Tidligere var det muligt at sende hændelsen ind i GTM uden en tungere opsætning, men vil du være sikker på at hændelsen ikke blot udløses ved en visning, skal du følge nedenstående:
Når ovenstående tre basis triggers er oprettet, skal det gerne ende med at se sådan her ud:
Opret et nyt tag kaldet ”GA Page view”. Denne del er til indsendelse af dine besøgendes data til Google Analytics og er ikke direkte relateret til tidligere oprettede triggers.
Findes i Google Analytics under indstillinger à Sporingsoplysninger.
Telefonnummersporingen virker kun, hvis en besøgende klikker på dit telefonnummer, f.eks. på en smartphone og tablet og PC, som understøtter opkald.
Opsætningen af CF7 sporingen er lidt mere omfattende end de andre tags, da der skal afvikles et custom HTML tag.
<script> document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { dataLayer.push({'event': 'cf7.contact-page.mailsent', 'cf7.formID': event.detail.contactFormId}); }, false ); </script>
Når du har været ovenstående igennem, skulle du gerne ende med at have fem tags, herefter skal du klikke på ”submit/indsend” og give din container et navn. Hvis du har fulgt vejledningen, skulle der meget gerne komme de første hændelser ind i Google Analytics efter cirka 24 timer.
De oprettede event-tags sørger for, at du fremover ville kunne finde de tre hændelsestyper i Google Analytics under menupunktet à Adfærd à Hændelser.
Hændelser og mål er i Google Analytics forskellige, det betyder, at du ikke direkte kan importere dine hændelser i Google AdWords; her skal du have fat i tagget AdWords Konverteringssporing i GTM, men det bliver i et helt andet indlæg, det skal tages.